Waarom leren rekenen voor kinderen zo belangrijk is lees je hier

Rekenen is super leuk en belangrijk, daarom is het belangrijk dat je hier goed mee oefent en er steeds beter in wordt. Rekenenen bestaat uit veel verschillende soorten rekenen, zo heb je redactiesommen of procenten berekenen. Als je hier beter in wilt worden begin je met wat makkelijkere opdrachten, en bouw je het op om zo steeds uitdagendere reken opdrachten te maken.

Redactiesommen berekenen


Redactiesommen heb je ook in verschillende vormen en maten. Het belangrijkste bij een redactiesom is dat je een begin getal hebt, en er met dit begin getal iets gebeurt. Dit kan zijn dat er van het getal een ander getal wordt afgehaald (een aftreksom) maar er kan ook een getal worden toegevoegd (opsommingssom). Het leuke hiervan is dat als je de ene vorm begrijpt, de andere ook gelijk een stuk makkelijker wordt. Zo leer je dus eigenlijk twee dingen tegelijk. Een voorbeeld van een redactiesom is bijvoorbeeld: “Boerin Hanna heeft 10 koeien, elke koe geeft 2 liter melk. Hoeveel melk kan boerin Hanna maken met haar koeien?”. Een ander voorbeeld: Boer Piet heeft 20 kippen, vervolgens lopen er 6 kippen weg. Hoeveel kippen heeft boer Piet over?”.

Zoals je ziet gebruik je rekensommen ook veel in het dagelijkse leven en is het dus belangrijk dat je ze goed begrijpt. Het is dan ook slim om bij een saaie rekensom er een verhaaltje bij te bedenken. Zo kan je makkelijker inbeelden wat het goede antwoord kan zijn.

 

 

Procenten leren berekenen

Als je dit eenmaal beter begrijpt kan je procenten proberen uit te rekenen. Bij procenten berekenen gaat het erom dat je kijkt naar de verhouding tussen getallen. Bij procenten kijk je vaak naar een deel van een groter deel, om zo de verhouding tussen de twee getallen te kunnen berekenen. Een voorbeeld: “Bakker Henk heet 12 broden in de oven gedaan, daarvan zijn er 6 wit en 6 bruin. Hoeveel procent van de broden is bruin en hoeveel is wit?”. Om dit te berekenen kijk je naar hoe groot het kleine deel, dus 6 witte broden, is van het grote geheel van 12 broden. Door 6 te delen door 12 krijg je de verhouding van 0.5, wat betekend dat 50% van de broden wit is. Als je dit ook doet voor bruin zie je dat daar ook 50% die kleur heeft.

Het belangrijkste is dat je lekker oefent met rekenen er steeds beter in wordt en leuker gaat vinden!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *